Bahan-Bahan:
250 gm tepung roti/high protein.
11 gm yis.
45 gm butter/marjerin.
20 gm susu tepung.
40 gm gula.
100 ml air
sebiji telur,
secubit garam.
sepeket sosej.
sayur campur.
sos
mayonis.
Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan ke bekas kecuali air. |
2. Gaulkan semua bahan. |
3. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga sebati. |
4. Uli sehingga sebati dan bentukkan bulat. Tutup dan biarkan doh hingga mengembang lebih kurang setengah jam. |
Doh yang telah mengambang. |
5. 'Punch' doh tadi perlahan-lahan untuk mengeluarkan udara di dalamnya. |
6. Doh yang telah diuli semula di potong kecil-kecil kepada 10 bahagian. |
7. Bahagian-bahagian kecil tadi dibulatkan dan diletakkan ke tepi. |
8. Ambil seketul doh, canaikan bulat dengan ketebalan lebih kurang 1/2 cm. Letakkan sosej dan gulung. Untuk saiz ini, gunakan separuh sahaja sosej. |
Doh yang telah siap digulung. |
9. Dengan menggunakan pisau, potong serong gulungan tadi nipis-nipis sehingga putus bahagian sosej. |
10. Tegakkan gulungan tadi dan bentukkan kelopak dengan menarik adunan ke atas, kiri dan kanan berselang-seli hingga habis. |
11. Letakkan bun yang telah siap dibentuk ke atas kertas pelapik dan susun di atas dulang pembakar. (jangan letak rapat sebab roti akan mengembang) |
12. Taburkan sayur campur. |
13. Letakkan sos dan mayonis. Biarkan mengembang lebih kurang 10 minit sebelum dibakar dalam oven selama 15 minit dengan suhu 160 darjah Celsius. |
Flower bun sedia untuk dihidangkan. |
Sesuai dihidangkan pada waktu petang atau majlis keramaian. Kos yang saya gunakan untk menyiapkan 10 biji bun ini cuma lebih kurang RM8.00
Tiada ulasan:
Catat Ulasan